Miejsce: Muzeum Narodowe
Zapraszamy na dzień wokół wystawy Wrocławska Europa.
Poniżej przedstawiamy program:
godz. 10.00 - Autoportrety w strojach retro - zabawa plastyczna dla dzieci w wieku 6-12 lat
Na wystawie „Wrocławska Europa” eksponowane są liczne portrety. Sportretowani odziani są ponadto w bardzo ciekawe stroje. Zainspirowani wystawą, spróbujemy stworzyć swoje autoportrety.
Zabawę poprowadzi Grzegorz Wojturski.
Zapisy przyjmuje Dział Oświatowy w godz. 9.00-15.00 pod nr. tel. 71 372 51 48. Wstęp wolny.
godz. 13.00 - Warstwa po warstwie… O konserwacji dzieł Strobla – oprowadzanie po wystawie
Przygotowania do wystawy „Wrocławska Europa” były ogromnym wyzywaniem dla konserwatorów. Wiele dzieł znajdujących się na stałe w kościołach i klasztorach w Polsce odzyskało swój dawny blask. O pracy konserwatora, niezwykłych odkryciach i technicznych zmaganiach opowie Joanna Zyzik-Lubasińska z Działu Konserwacji Muzeum Narodowego we Wrocławiu.
Wstęp z biletem na wystawę.
godz. 14.30 - Post, pasztety i imbir w cukrze, czyli co jadł Jan III Sobieski – wykład
XVII to czas wielkich uczt i bankietów. Doskonale pokazuje to stroblowska „Uczta u Heroda i ścięcie św. Jana Chrzciciela”. W naszych zbiorach znajduje się także „Uczta w Jaworowie”, na której skupimy się w czasie wykładu. Co jadano w XVII wieku? Jakie przysmaki można było spotkać na stołach możnowładców w czasie uroczystości, a jakie na co dzień? O barokowych kulinariach opowie nasz gość specjalny, dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, badacz z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK i autor opracowania najstarszej polskiej książki kucharskiej - Compendium ferculorum albo zebranie potraw oraz wielu innych publikacji dotyczących historii sztuki kulinarnej.
Sala 116, wstęp wolny.
Wspierane przez iCagenda